Ätliga växter 23 maj


Knappt 10 grader och regnet hängde i luften när ett glatt gäng träffades på Klippans station för att fördjupa sig i växtrikets ätliga och mindre ätliga växter. Den svala nederbördsrika våren har gjort att blomningen är magnifik och väldigt långvarig för flera arter. Färden gick först till Skytteskogen nära Forsmöllan där lövskogen är rik på örter. Vi tittade på växter man kan ha i salladen och matlagningen som kirskål, maskros, backlök, löktrav, hägg och ängssyra. Men även den invasiva parksliden studerades. Skjutning pågick på andra sidan Rönneå så vi fick avstå ängen med sina bräsmor som vi tänkt smaka på. Vi följde istället ån och såg bland annat kransrams, flädervänderot, liljekonvalj och vattenmynta. Trädgårdssångare, svarthätta och lövsångare stod för musikunderhållningen.

När vi var nöjda med Skytteskogen så for vi vidare ner till Läderbackarna där vi fikade vid Bäljaneå. En kylig vind gjorde vantar och mössa till helt normala tillbehör för dagen. På andra sidan ån sjöng en näktergal och någon enstaka tornseglare och ladusvala letade insekter i lufthavet. Vi gick en runda i Tegelbruksområdet öster om Läderbackarna. Här hade inte floran kommit igång så mycket men vi smakade på sommargyllen som många tyckte var bitter och såg de första blommande prästkragarna och ett litet gullvivebestånd. Blad av rölleka, rallarros och stänglar av åkerfräken gjorde att vi fördjupade oss lite i dessa växters användning.

Några väldigt trevliga timmar med ett gäng som kommit från Landskrona, Lund och Hyllinge samt Inger och Pelle från Klippanbygden. Alla bidrog med kunskaper och berättelser och det var många skratt. Tack!

Kanske blir det en vandring till på samma tema när sommaren kommit på deltagarnas begäran.

Bengt Hertzman

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.