Obsar

Vår gamla obsbok har tyvärr slutat att fungera. Tillsvidare kan vi använda kommentarsfältet nedan för att rapportera in observationer gällande djur och natur i vår närhet.

Första gången ni lägger in en observation måste den godkännas av oss som administrerar hemsidan innan den publiceras. Nästa observation som ni lägger in förutsatt att samma namn och e-postadress anges kommer automatiskt publiceras.

På följande länk kan man kolla in obsarna i den gamla obsboken.
Obsar i kommentarsfältet nedan från 2018 och äldre hittar du här.

Kommentera

16 thoughts on “Obsar

 1. Lördagen 14 september klockan tio på förmiddagen var vi nio svampintresserade som samlats för att leta svamp i skogarna vid Vedby. Vi var i olika åldrar, från barn till pensionärer. Jag hade rekat på olika håll under veckan och var inte riktigt nöjd med något område runt Klippan. Överallt växte mest varierande flugsvampsarter och gamla kremlor. Visst, trattkantarellerna hade börjat visa sig och i något svåråtkomligt snår kunde man hitta ett par gula kantareller som blivit kvar. Valet föll på granskogen norr om Vedby. Där skulle vi hitta trattisar tänkte jag, där finns en domarring att fika på och där är trevligt att promenera i den mjuka mossan.
  Och så blev det. Trattkantarellerna blev avslöjade på sina gömställen, även några gula kantareller och bleka taggsvampar hittades, och blomkålssvamp! Där fanns enstaka goda soppar som tegelsopp, brunsopp, smörsopp och karljohan och längs grusgången växte mjölskivlingar och två citrongula slemskivlingar.
  Alla de olika flugsvamparna och annat oätligt lät vi ju vara kvar i skogen men vi tittade först lite närmare på dem under tiden vi fikade. Det gjorde vi i domarringen. Det kom en regnskur just då, och herrarna i gänget fällde upp sina paraplyer. För vem gillar att få regn i kaffet? Efter fikapausen gick vi vidare in i skogen och letade på bred front. Klockan var drygt halv två när vi satte oss i bilarna för att åka hem och rensa svampen. Det hade varit en fin förmiddag med ett jättetrevlig sällskap.

 2. Projekt Linneröd
  Nu är högsommaren äntligen över och framför oss väntar en frisk och färgrik höst. Semestern är avklarad för de flesta och för oss i Klippanbygdens Natur känns det skönt att ägna fritiden åt vårt kära naturreservat Linneröd.
  Under en knapp vecka i slutet av maj avverkades en stor del av granbeståndet. Kvistarna lämnades kvar på marken för att minimera markskadorna men också för att återföra näringen till marken. Den vackra skogen blev med ens väldigt tråkig, men de avbarkade grenarna kommer med tiden att blekna och till slut försvinna. Glädjande är dock att den oönskade granen försvunnit och lämnar ljus åt en kommande och vacker lövskog.
  Det arbete som ligger närmast i tiden är att färdigställa de påbörjade vandringslederna med en lätt röjning, färgmarkering samt bro över en bäck. Skyltar skall också monteras vid blästerugnen och skvaltkvarnen.
  Sannolikt kommer även den planerade och godkända våtmarken att kunna anläggas under hösten. Soffan som vi tillverkat finns redan på plats.
  26 augusti 2019

 3. Biparadiset
  På söndagen den 18 augusti, en mulen men varm förmiddag, samlades en liten skara i Klippan för gemensam färd till Biparadiset i Örkelljunga, ett samarrangemang med Örkelljungabygdens Natur. Väl där blev vi 16 personer som guidades runt av Per Svensson. Per tog 2015 initiativet till att ska skapa detta paradis för vildbin och andra insekter. Vildbina gör samma viktiga jobb som tambina genom att pollinera träd och blommor. Finns många olika vildbin och en del av dem lever solitärt i håligheter. De sticks inte och dras inte till saftglaset utan är trevliga varelser för oss. Genom inventering har 298 arter identifierats på området. 
I projektet deltar Örkelljungabygdens Natur och Örkelljunga kommun. LSS, kommunens dagliga Verksamhet är en viktig del i samarbetet. Här på Ekholmstäckten kan de som kan och vill delta i naturvårdsarbetet.
  
Läs om projektet på : http://www.orkelljunganatur.se/
  Vi hade en lugn vandring bland harklöver och gullris, enstaka fjärilar och en holk med bålgetingar observerades. På grund av nattens regn och att solen uteblev var bina inte så aktiva. Vi som deltog fick många bra tips på vad man kan göra för att hjälpa våra insekter på ett lätt sätt. Fikan intogs under trevliga diskussioner med flera kunniga deltagare och andra frågor och tips ventilerades mellan föreningarna.

 4. Årets slåtter höll på att regna in men till klockan 9:00 blev det uppehåll och Vi började med liv och lust att kratta upp allt hö som Roland M och Lars N slagit med slåtterbalken i början på veckan. Det slagna gräset var nästan torrt innan nattens regn blött ner allt igen. Vi hade vässat våra liar och provade att slå med dom i slänten. Samtidigt som HDs fotgraf kom förbi. Eva Långberg såg till att det såg traditionellt ut med kjol och huckle. Årets nyhet var att bygga en hässja och den blev riktigt fin. Naturen bjöd på en liten skrämd skogsmus en liten minipadda och en snok som jag höll på att spetsa med högaffeln då den gömt sig under höet. Vi hörde tranorna ropa och spillkråkans läte. Det var varmt och vi avslutade med pilsner sill och nykokt potatis i goda vänners lag. En väl använd förmiddag.

 5. Är det ingen bekämpning i Klippans kommun av all parkslide som växer på båda sidor uppåt vägen mot Lotta på åsen?

 6. 29 – 30 juni 2019: Efter några brända fläskbitar, korv m.m från grillen hos Billqvistarna planerades kvällen. Stärkta av födan o det uppiggande kaffet var det meningen att undertecknad o Bengt (Hertzman) skulle visa dessa globetrotters att 100-tals mil släpandes på ett hus inte behövs för att njuta av en ljuvligt ljum sommarnatt. Det räcker med 5 mil utan hus.
  Vid tiosnåret drog vi till Tranerödsmosse. 22.40 hördes det knarra. Tre spelande nattskärror o en hona samt två morkullor som drog över laggen. Två varningsskällande rådjur hördes också. Inte mycket till liv kan tyckas, men det var där…………… en j-a massa mygg o fr.a svidknott.
  Några stopp på åsen, men tyst. Hjortar, rådjur o harar syntes sporadiskt. Inte förrän vi ramla ner för åsen mot Kvidinge grustag blev det liv igen……. i form av väg 21.
  Efter midnatt besöktes bergtäkten i Bjärsgård där en nattskärra spelade. Avslutning i Vasasjöns närhet gav en ropande kattuggla.
  Vi tackar Monica o Roland för en go kväll med go mad.

  • 13 juli. Sju personer for till Klingstorp nära Färingtofta för att hälsa på Jan Ljungdahl och kolla djur o växter på hans ägor. Bioblitz skulle man kunna kalla det, vi försökte sätta namn på allt vi såg och det blev en mycket imponerande artlista! Jan har alltid värnat om naturen och landskapet kring gården och också köpt in grannfastigheter för att förhindra granplanteringar. Kring gården finns en blandning av betesmark, hagmarker, fälad och ädellövskog. En del av hagarna är förvisso lite igenväxta men ger fortfarande känsla av öländska ängen med gamla hasselbestånd, vildaplar och imponerande ekar. Vi hade en trevlig och givande dag och den preliminära artlistan innehåller 42 fågelarter, däribland nötkråka, kattuggla, gröngöling, buskskvätta och stenknäck. Därtill kommer en lång lista växter med arter som krussilja, aklejruta, tandrot, midsommarblomster, åkervädd och vitmåra. En hel del insekter i rörelse i solvärmen och det sällsynta väddsandbiet hittades liksom silverstreckad pärlemorfjäril, eksnabbvinge, ljungblåvinge, metalltrollsända, pudrad smaragdflickslända och gulfläckig glanstrollslända. Totalt omkring 150 arter och då ska man betänka att det handlade om en radie på max 800 meter kring gården. Imponerande! Det döljer sig säkert mycket mer i Jans fina marker! Tack till er som var med, Inger, Thomas, Lars-Bertil, Birgitta, Bengt A och Kalle.

 7. Cykelexkursion den 16 juni 2019
  Tre av våra mest hälsomedvetna medlemmar lämnade kapellets P-plats för att styra färden mot Räfshalen via Broröd, Herrevadskloster och Smålanden. Vädret var perfekt cykelväder. Ett häckande tranpar iakttogs vid Smålanden och göken hälsade oss i fjärran. På Räfshalen kunde vi betrakta en fin flora efter att ha inmundigat vår matsäck vid vårt nya bord.

 8. Är nog ett par år sen jag var ute och gick runt på Killebacke sommartid. Började på västra delen om väg 13 och här var det jobbigt att gå, hade ett mål som jag snart fick ändra på grund av gräset som var lika högt som jag själv och samma med nässlorna. Runt mig flög blåbandade jungfrusländor, härligt skimrande och fina. Såg flera legor som troligtvis var från rådjur. Efter lite kämpande kom en stig som var upptrampad av de som fiskar längs ån. Fastnade i en fiskekrok men det gick bra. Gick under bron till andra sidan väg 13 och här var helt ljuvligt av blommor och massor av olika sländor som lyfte och flög omkring när jag tog mig fram. Olika arter av humlor sökte föda i blommorna och en del fjärilar fanns det också. I kanten satt en kärrsångare och sjöng samtidigt som den hade koll på mig. Gick vidare längs fiske stigen och Rönneå och sländor virvlade runt hela tiden och det var helt omöjligt att räkna hur många de var. Kan verkligen rekommendera en tur hit om du vill kolla in sländor! Det är lätt att gå på stigarna på östra sidan. Fåglar som fanns var bland annat svarthätta, ärtsångare, rörsångare, törnsångare och härmsångare.

  Har också varit en fortsättning på oväntade obsar i min trädgård, en hare har varit på visit.
  Hoppas på en fortsatt bra samma för oss alla!

 9. Haft lite oväntade observationer i min trädgård denna vecka. Nu på morgonen vid frukosten ”gick” en buskskvätta runt och letade mat i mina rabatter. I förgår satt en gulringad vedharkrank ute på uteplatsen. Färgstark, lite getinglik insekt. Ser fram emot fler oväntade Obsar.

 10. Vi var 5 st. förväntansfulla som gav oss iväg ner mot sydöstra Skåne för att leta efter grodor, framför allt långbensgrodan. Vi träffade vår guide Petter Albinsson hemma på hans gård i Lunnarp utanför Tomelilla. Vi gick en liten rund bland groddammarna på hans ägor i den bitande vinden. Det var väl inte mycket till liv men en mindre vattensalamader fick vi syn på. Innan mörkret föll så åkte vi bort några kilometer till ett naturresarvatet Ljungavången. Framför allt en lokal för lökgrodan men också för just långbensgrodan. Dessa två arter är lite speciella för att dom spelar under vattenytan och dessutom när det är mörkt. Innan mörkert föll så åkte vi tillbaks för att fika i deras kök. Tur var väl det för det var ju ganska kallt och blåsigt som sagt var.
  Tillbaks till Ljungavången och nu var det framför allt vanlig padda vi såg. Dock inget spel. Enstaka lökgrodor och långbensgrodor hördes fast ganska svagt. Petter hade med sig undervattensmikrofon som hjälpte till att förstärka ljudet något. Klockan blev ganska sent när vi tyckte att vi var klara för kvällen och vi hade ju en bra bit hem. Vi tackar vår guide Petter så mycket för en trevlig och givade kväll i hans grodmarker.

 11. 190320 Städdag på Linneröd

  Under ett senare besök upptäckte Inger skräp av olika karaktär. Ett fältmöte bestämdes till onsdagen den 20 mars för att städa upp inför kommande avverkning. Disponibla denna milda och grå dag var förutom Inger även jag, Mikael. Vi hälsades till vår fina skog av sången från en dubbeltrast och en tofsmes.

  Efter att ha plockat upp diverse småskräp på olika håll hittade vi platsen som Inger memorerat. I en svacka bland rotvältor av omkullblåsta träd, inte långt från boningshuset, hittade vi en mindre soptipp. Inte mindre än 140 kg skräp sorterades och vägdes in på Nårab för återvinning. Förutom diverse glas fanns två TV- och två radioapparater, elsladdar, glödlampor, batterier, skor, en stor mjölkkanna, en skivspelare, äldre plastdetaljer samt sönderrostade stora plåtar.

  Tråkigt men intressant är dock tanken på hur avfall hanterades förr. Faktum är att varor tillverkades med hög kvalitet och höll länge varför konsumtionen var låg. Kunskapen om miljön och intresset för återvinning fanns helt enkelt inte. När problemet inte syntes fanns det inte längre.

  Österrikaren Edward Bernays var verksam i USA efter kriget och införde begreppet ”Public Relations”, PR. Reklamen skulle inte längre handla om varans kvalitet utan istället rikta in sig på det omedvetna, fullt av irrationella tankar och barnsliga önskningar. Reklam skulle inte sälja varor utan drömmar.

 12. Kattugglornas kväll!
  En härlig stjärnhimmel, månsken, vindstilla och runt noll grader. Redan här var det en fantastisk kväll men tanken var att åka runt och lyssna efter ugglor. Färden gick mot Linneröd med ett par stopp innan och visst hördes ett par kattugglor och väl framme i Linneröd hördes minst två till. En lugn färd vidare mot myren i Varshult och Falholma med flera stopp på vägen, sju ugglor till är vi säkra på utan dubbelräkning. Helt fantastiskt att bara öppna bildörren så hoar det i alla väderstreck. Två rävar hade fullt upp med att ”skälla” mot varandra vid myren. Färden gick vidare över Gyllsjö, Penarp och Bjärsgård där ytterligare fem ugglor hördes. En hare och tre rådjur var också trevliga upplevelser under färden. Med och lyssnade på denna trevlig kvällstur var Bengt H. och Kent I.

 13. Strömstare inventering.
  Så var det åter dags för att se hur mycket strömstarar det finns i våra vinter vatten.
  Som vanligt var det samling i Klippan dagen var gråmulen men bland deltagarna låg det förväntan i luften,så här långt har det varit glest med strömstare rapporter,men när vi nu gör gemensam sak över hela kommunen bör vi nog få se en hel del.
  Vissa ställen som tex. Pinnån bjöd på sina tre strömstarar, på andra ställen kammade vi noll men när vi efter några timmar samlades i Stenestad för go fika och avrapportering kunde dom fjorton deltagarna gemensamt bidraga med nio strömstare obsar, ett ganska bra resultat ungefär där vi brukar hamna.
  Tack till alla som bidrog till en trevlig dag i fält.

 14. Idag var det arbetsdag på Linneröd. Vi var fyra plikttrogna som kämpade med sly, som växer in på hagarna. Gunnel körde röjsågen, Inger sågade för hand, jag och Bengt samlade ihop ris. Vädret var perfekt, några minusgrader, sol
  och vindstilla.
  Lagom till fikapausen anlände ägaren till gården, Jan, tillsammans med sin syster Eva och hennes man.Vi fick veta att Jan och Eva var släkt med gårdens gamla invånare och hade besökt huset medan de sista levde.
  – Vill ni gå husesyn? frågade Jan! Naturligtvis ville vi det.
  Eva berättade efterhand som vi gick från rum till rum. Det vackra huset byggdes av Lars på 1880- talet..Han byggde flera av husen i trakten och var en skicklig hantverkare. När han blev gammal och barnen tog över arbetet, byggdes ett annex i vinkel. Där fick de gamla bo. Barnaskaran var stor och största rummet i huset möblerades med sängar. Fortfarande idag är huset helt utan moderniteter, förutom elektricitet. De gamla flätade elledningarna ( original) ger fortfarande ljus. Kaminer värmer huset.
  Det finns släktingar i Amerika, berättade Eva, och dessa har varit på besök i huset flera gånger. Det är de, amerikanerna, som sett till att det rests en flaggstång vid huset.
  Tack, Jan och Eva för att ni visade oss huset. Det blev en ovanligt givande arbetsdag för oss.

  • 30 januari. En semesterdag som började med en vacker morgon och soluppgång vid Herrevadskloster. Strövade några timmar i reservatet alltmedan gråvädret kom tillbaka och precis de flesta dagarna denna vinter var det långt mellan fåglar och andra djur. Det blev dock några fina upplevelser såsom en fjällvråk som satt i en björktopp vid Ybbarpsån nära Sorrödssjön, av och till mobbad av korp och kråka. En kungsfiskare kom som en blå blixt längs Ybbarpsån. Skogsduva och ringduvor flög förbi liksom några bläsgäss och några domherrar småpratade. Hade hoppats på hackspettar men hittade endast två större hackspettar. På Horsbacken satt en varfågel, i övrigt väldigt dött där. Dock passerade en räv. I övrigt bland annat två gråhägrar, två glador och några kungsfåglar och entitor. Vid Horskärr pågår schaktning i samband med sanering av skjutvallen. Tyvärr ligger schaktmassor och annat på ljunghedresterna vid skjutbanan. Detta område har väldigt stor biologisk mångfald och tillhör de bästa blomstermarkerna i reservatet. Vi får se hur mycket som är kvar framåt våren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.