Obsar

Vår gamla obsbok har tyvärr slutat att fungera. Tillsvidare kan vi använda kommentarsfältet nedan för att rapportera in observationer gällande djur och natur i vår närhet.

Första gången ni lägger in en observation måste den godkännas av oss som administrerar hemsidan innan den publiceras. Nästa observation som ni lägger in förutsatt att samma namn och e-postadress anges kommer automatiskt publiceras.

På följande länk kan man kolla in de gamla obsarna.

Kommentera

11 thoughts on “Obsar

 1. Lördagens strömstare inventering startade med en riktigt gråmulen och regnig morgon men trots det blev vi 13 stycken som med stora förväntningar gav sig iväg till olika vattendrag.
  Som vanligt var återsamlingen förlagd till Stenestads bibliotek där vi bjöds på nybakta bullar och härligt gott kaffe.
  Tyvärr visade dagens redovisning på betydligt sämre resultat än vad vi haft tidigare år det var endast Pinnån vid Kopparmöllan som höll ställningarna med tre ex. i övrigt även om många lokaler var så att säga säkra ställen så var det oftast tomt där så dagens inventering inbringade endast åtta individer.
  Men så är det med Strömstare ibland ser man den ibland inte men alla var rörande överens om att det varit några fina timmar i fält.

  • 18 februari. Fick idag förmånen att följa med till en ”riktig skog”, föreningens mark vid Linneröd. På åsarna gott om äldre ekar, bokar och tallar och i sänkorna en härlig blandskog där revlummer täckte marken i gläntorna. Insprängda i skogen små mossar med klockljungens vinterståndare. På en av åsarna stod vinterståndare av tallört. Förutom gamla träd så var det mycket död ved i skogen och bland svamparna såg vi lackticka och korkmussling. I det disiga stilla vädret var det ganska tyst bland fåglarna men vi såg och hörde morkulla, större hackspett, entita, kungsfågel, ormvråk och några till. Att trampa fram på de mossiga stigarna i denna gamla bondeskog var en härlig upplevelse och jag ser fram emot fler besök. Det ska bli roligt att kolla vilka svampar, växter, insekter och andra djur som finns här.

  • 4 mars Morgon med vårkänsla vid Herrevadskloster. Vindstilla och några plusgrader och revor i det grå molntäcket. Regnet tidigare på morgonen gav härliga dofter och ett antal fågelarter sjöng. I konserten ingick stenknäck, grönfink, bofink, gärdsmyg, sånglärka, stare, blåmes och trädkrypare. Större hackspett trummade och gröngölingar ropade. Flera tranor passerade och andra hördes nerifrån Sorrödssjön. I skogen vid Ybbarpsån fick jag se mindre hackspett och stjärtmes. Glador kom med bomaterial men så tätnade molnen och sen blev det att skula i två timmar för ett intensivt regn. Efter regnet och därtill en kylig tilltagande ostlig vind så tystnade fågellivet och det var mer vinterkänsla. Dock höll spillkråka igång i hagarna nära Alger.

 2. En ganska gråmulen dag men med bedårande färger i naturen som gör att man blir pigg bara man kommer ut. Varmt och skönt och närmare tio grader. Tog en liten promenad ut över Pilos äng, har inte besökt ängen tidigare i år och det är sällan eller aldrig man är där på hösten. Fanns en del blommande maskrosor och smörblommor, fanns någon annan blomma också men skulle nog behöva en liten uppfräschning i botanikkunskaperna. Till nästa år finns det goda förutsättningar för rikligt med tistlar. Korna har betat bra bland vasstuvorna som är många och i den tidigare inhägnade rutan fanns inget älggräs kvar. Hittade blad där jag vet att bakrutan tidigare växt som jag tog med hem och sen kollat i min fältflora, de liknar bladen som bakrutan har. Önskar att någon botanik kunnig vid tillfälle följt upp det eller kontroll till nästa sommar. Fanns ingen frukt i träden på ängen och ängen är ganska fuktig. Nötskrikorna var de som håll mest liv men det fanns bland annat stjärtmes, rödhake, entita, grönsiskor, korp och glada. Var också och tittade vid tunnelbygget och nu var Rönneå tillbaka i sin gamla fåra igen.

 3. Söndagen 9 oktober begav sig fem tappra själar ut i Tyringeskogarna för att kolla svamp, något som visade sig ungefär lika svårt som att hitta vatten i Sahara. Vi har ju haft ännu en torr eftersommar/höst och detta har gjort att svamparna lyser med sin frånvaro. I de tilltalande skogarna nära Tyringe kurhotell hade vi några trevliga timmar och fann efter hand en del svamparter såsom blek taggsvamp, tårkremla (som Inger testade smaken på…), stor kragskivling, lökbroskskivling, boksopp och några till. Vid en bäck fanns många fruktkroppar av öronmussling på en gammal stock. Här växte också den ovanliga ormbunken kambräken. Skogen är väldigt varierad med partier som består av tall, ek, bok och björk och med en stor rikedom av blåbärs- och lingonris. På flera platser såg vi fröställningar av tallört, en växt som saknar klorofyll. Det fanns en del fåglar, vi hörde nötskrikor skräna och vid ett tillfälle passerade en blandflock med tofsmes, kungsfågel, trädkrypare, entita, gransångare och st hackspett på födosök. En flock vackra domherrar visade upp sig i granskogen, häftigt att se dem i sin riktiga miljö! Som sagt en väldigt trevlig exkursion, bara synd att inte fler slöt upp.

 4. 161003 En promenad måndag förmiddag i frisk vind men inget regn gick ut över Storäng och vidare mot Bjärsgård. Ett sträck med ett par hundra duvor flög mot söder. En större flock ängspiplärkor höll till på fälten längs vägen och bland trädridåerna flög flockar med bo och bergfink. Grönsiskor hördes och en och annan rödhake fanns tillsammans med koltrast och gärdsmyg.
  Många bär och äpplen finns kvar ute i markerna och bara väntar på att trastarna ska komma.

  I lördags den 1 oktober hade vi den årliga fågelräkningen i strålande sol,11 plusgrader och vindstilla. Lite mysig dimma på morgonen. Kanske inte det bästa vädret för mycket fågel men en härlig dag att vistas ute i trevligt sällskap av likasinnade skådare. Tillsammans med alla som räknade i Färingtofta och Bläsinge hade vi nästan 4000 bo och bergfink, både ring och skogsduvor drog söder över. Lärkorna ängspip och sånglärkor var runt 500, stenskvättar, sädesärlor, forsärla, och ett par ladusvalor blev det också. Två havsörnar , en stenfalk och tre blåkärrhök flög vid Bläsinge. Sparvhök, glador och ormvråk fanns på båda platserna. Två varfåglar i Färingtofta. Ett litet pock i arterna som blev 54 till antalet och 5900 fåglar.

 5. 160912
  Hemkommen efter semestern har jag nu för tredje morgonen sett kraftiga angrepp på gräsmattan. Jag tänkte ett tag på att lägga ut något som lämnar trampspår, men bestämde mej istället för att bekämpa larverna. De gamla romarna brukade ju döda budbäraren men tanken tilltalar mej inte.
  Nematoder finns att köpa på nätet. Här finns också att läsa att ollonborren svärmar under juni-juli då den också lägger ägg. Efter två veckor utvecklas larverna och den bästa effekten av behandling fås i början av augusti. Senare under hösten söker sig larverna djupare i jorden. Efter tre år har skalbaggen utvecklats och cykeln startar på nytt.
  Enligt uppgift älskar trastar, kråkfåglar, grävling och räv dessa larver.

 6. Idag var det dags att fira föreningens 30 års jubileum förväntningarna var stora hur många av våra medlemmar tänkte hörsamma vår inbjudan och möta upp för några timmars trevlig samvaro.
  Vi hade planerat och förberett med tipsrunda och diverse tilltugg men tyvärr startade dagen med både åska och regn och det gjorde kanske att en del föredrog att bli hemma .Synd för efter regn kommer sol och det blev en alldeles fantastisk förmiddag med många goa samtal runt grillen och kaffe och underbart goda pajer hade en strykande åtgång.
  Tipsrundans kluriga frågor orsakade även en hel huvudbry som även rätade ut en del historiska spörsmål.
  Tack till alla som bidrog till en trevlig dag.

 7. 160823
  Jag skickar en lite försenad rapport över trädgårdens fågelhäckning. 3 st holkar med talgoxe, 2 st holkar med blåmes, 2 st holkar med sv/vit flugsnappare, i en stor parasoll häckade rödhaken med 2 st kullar och i en holk häckade en rödstjärt till min stora förtjusning. Jag har tyvärr inte följt upp holkarna längs Bäljane å men vet att i en häckade blåmes.

  Jag har dessutom haft svårt att inte observera förödelsen i min gräsmatta. Grässvålen har vänts på ganska stora ytor och dessutom många lite djupare (ca 5 cm) hål. Jag har vid flera tillfällen iakttagit hur koltrasten stannat upp i sitt hoppande över gräsmattan för att i nästa stund sitta blick stilla. Plötsligt tar den ett hopp och pickar intensivt upp gräset för att snart sitta med en fet ollonborrslarv i näbben. Jag betvivlar dock att den ställt till med all förödelsen själv utan riktar min misstanke mot den kraftigare skatan med betydligt större grävapparat.

  Någon vecka senare ser jag hur hinkar med bark vänts ut över trädgårdsgången. Jag ser också vid en buske hur något djur haft sin toalett där – vid tre tillfällen. I högarna fanns massvis av körsbärskärnor och 10-15mm tjocka bajskorvar. Nu misstänker jag istället att grävlingen från skogen mittemot varit på nattligt besök.

  Skulle vara roligt om någon som läser detta har en annan, eller vill bekräfta denna, teori. Bildbevis finns.
  Mikael Johansson

 8. 160822 Har upptäckt att fåglarna är lite som vi, tryggt att sitta på samma plats och göra som man brukar. Har de senaste dagarna sågat ner min stora syren och flyttat deras matplats. Nu kommer fåglarna flygande och vill sätta sig där de brukar men där är inget träd längre och då blir de lite förvirrade. Upplever att det är mest ungfåglarna som blir lite stressade. Talgoxar och blåmes hittade till den nya matplatsen snabbt och lätt. Har sedan ett par veckor mellan 30-45 gråsparvar, många ungfåglar. Idag seglade sparvhöken över trädgården tätt följd av ett gäng högljudda svalor. Inger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *