Laxvandringen den 7 november 2019

Denna otroligt vackra höstkväll då mörkret och stillheten sluter oss räknade jag ihop en skara om sjutton förväntansfulla personer varav en fjärdedel var barn.

Vi talade om betydelsen för Klippan med ett utvecklat laxfiske, typ Mörrum, förutsättningarna med fri passage till viktiga lekbottnarna för de olika laxarterna. Vi talade även om laxens anpassning till olika salthalter, dräktens anpassning till skilda miljöer samt laxens förmåga att hitta tillbaka till födelseplatsen. Förväntningarna skruvades upp med genomgång från ägg till vuxen lax innan vi begav oss till första observationsplatsen.

I Östra Solgatans förlängning mot Bäljaneå och 200m västerut har kommunen anlagt en fin lekbädd. Tyvärr var vattenståndet i det humusrika vattnet något för högt men ett par laxar kunde ses. Nästa samlingsplats blev Vedby kyrkas parkering. Här gick vi uppströms 200-300m förbi, av kommunen, utlagda lekbäddar men utan att se någon lax.

Tyvärr reflekteras de starka ljusstrålarna mot humuspartklarna i vattnet och ger ett kraftigt återsken. Lösningen är ett mindre vattenflöde eller kanske polariserande solglasögon en solig dag. Naturen är som bekant nyckfull och oförutsägbar. Trots att vi inte fick se vad vi hoppats på var glädjen att komma ut denna vackra kväll väldigt stor. Många uttryckte detta och ville på egen hand vid tillfälle göra ett nytt försök.

Avslutningsvis bör också sägas att de laxar som nu leker kallas för besor och inte duger som matsfisk efter den strapatsfyllda stigningen. De är däremot viktiga för nästa års reproduktion.

Mikael Johansson

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.