… och så landade planet. Efter veckor av planerande och väntan stod dom där. Valentina, Janis och Vismanis från Lettlans Ornitologiska Förenings (LOB) grupp i Ventspils. Irisa, Dagnis och Ineta från LOB i Limbazi. Indra, Aija och Inga från LOB i Auce och Ilze från föreningens huvud-kontor i Riga. Det var fredagen den 3 oktober, Bodil och Stig Forsberg, Lasse Nilsson och undertecknade hade kört upp till Ronneby i två hyrda minibussar för att hämta de långväga gästerna.
Det som påbörjats var ett återbesök, ett nytt led i vänskapsbyggandet mellan naturskydds-föreningarna i nordvästra Skåne, SOF och Studiefrämjandet å ena sidan och LOB å den andra. En vecka skulle vi tillbringa tillsammans. Och vilken vecka det blev!
Vistelsen inledes med en workshop där Håkan Örtman och Lennart Karlsson från SOF rutinerat ledde diskussionerna om hur samarbetet mellan Lettlands och Sveriges ornitologer byggts upp och om hur det kan utvecklas. Faddergrupperna i Värmland, Eskilstuna, Öland, Kristianstad, Klippan och Bjäre/Ängelholm var representerade tillsammans med SNF´s representant Nina Ljungqvist.
Workshopen fortsatte söndagen den 5 oktober med en gemensam exkursion längs Skälder-vikens strand. Upplevelser delades och artnamn översattes flitigt mellan lettiska och svenska och tvärtom. Det ornitologiska utbytet var gott; flera hundra kärrsnäppor, brushanar i höst-dräkt, rastande vitkindade gäss och prutgäss, rödstrupig piplärka och som pricken över i:et en juvenil tuvsnäppa som letade mat tillsammans med kärrsnäpporna på Rönnen.
Veckan fortsatte i samma anda. Falsterbo besöktes och bjöd på ett imponerande fink- och blåmessträck samt eminent guidning av fågelstationens personal. På konstmuseet Louisiana i Danmark beundrades Roy Lichtensteins popkonst. Söderåsens Nationalpark, Magle våtmark, Hovs Hallar m.fl. platser besöktes också. Varje dag deltog flera representanter från natur-skyddsföreningarna i Klippan, Ängelholm och Bjäre och den redan goda vänskapen stärktes än mer ju längre veckan gick.
Men allt har ett slut… Fredagen den 10 oktober gick färden tillbaka till Lettland via Ronneby och Litauen. Med i bagaget fanns en gemensam planering för hur samarbetet ska utvecklas. Under det kommande året ska vi:
1. under några helger under hösten och vintern inventera förekomsten av sidensvansar i våra resp. hemorter i Lettland och Skåne.
2. sätta upp 20 holkar/grupp och följa upp vad som händer runt dem under våren och sommaren
3. följa 10 flyttfågelarters ankomst till resp ort
Utgångspunkten för projekten är att alla medlemmar, oberoende av förkunskaper, ska kunna delta i aktiviteterna. Resultaten ska fortlöpande kunna följas på en gemensam webbplats på Internet.
Utbytet har kunnat genomföras tack vare generöst stöd från SNF, Rica City Hotels miljöfond, Studiefrämjandet, Dobelekommittén i Ängelholm samt Ängelholms kommuns vänortskommitté.
/Leif Dehlin, Klippanbygdens Natur och Thomas Wallin, Naturskyddsföreningen i Ängelholm
Kommentera