Blommornas dag 16 juni

Blomvandring i Rögnaröd på Kent Toffts ägor, där vandringen ägde rum, var ljuvliga. I hagarna, som var kantade av stengärden, växte blommande gräs av olika slag. Annika Lang som guidade oss, berättade att det var luddtåtel, kruståtel, tuvtåtel, hundäxing, knägräs mm. Så anspråkslöst vackert. Under vipporna såg vi bl.a. stenmåra, grässtjärnblomma, majsmörblomma, brunört, teveronika, blodrot och grönvit nattviol. En ståtlig kärrtistel vittnade om att ängen en gång varit fuktig. Det var innan man lade på grus, berättade Kent.
Närmast vägen fanns några exemplar av mörkt kungsljus och åkervädd.

Vi kom så småningom till en hage med mossbeklädda stenar, lämpliga att sitta på, liksom stora kuddar av blommande backtimjan. Där intogs fikan. Solen sken, det var varmt, en skogsnätfjäril och en smaragdflickslända visade upp sina olika flygsätt. I gräset kröp en liten metallgrön skalbagge och en lite större trädgårdsborre.
En bit ner från ängen fanns ett kärr, allldeles igenväxt av svalting, flaskstarr, fräken, mannagräs och annat grönt. I kanten såg vi äkta förgätmigej och strandklo. En bit därifrån i gräset: rottistel, inte nådig att trampa på barfota.

Alla vi elva som deltog i vandringen var så nöjda med allt, platsen, vädret och inte minst Annika, som guidat oss så bra.


Text och bild: Eva Långberg                                                          Backtimjan

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.