Referat

Föredrag om Yellowstone av P G Alm

Ett tjugotal kom till hembygdsmuseet för att lyssna på föredraget. Det var pedagogiskt upplagt. P G är ju gammal adjunkt.
Yellowstone ligger på över 2000 m höjd och är lite mindre än Skåne. Eftersom den korsas av flera vägar kan man bekvämt och säkert ta sig fram där. Nationalparken har en egen, lite mindre, Grand Canyon, som floden Yellowstone har gröpt ur. Parken har fått sitt namn från floden. P G berättade om rykande gejsrar, ångande varma källor och framför allt om supervulkanen som finns djupt under marken. Forskarna tror att det kommer ett utbrott om 1000 – 2000 år, som har potential att ödelägga en hel kontinent.

Yellowstone har ett otroligt rikt djurliv med bl.a. svartbjörn, grizzlybjörn, bisonoxe och wapitihjort.  Vi fick veta att nationalparkens alla vargar utrotades 1926 med negativa konsekvenser för naturen. Hjortarna orsakade enorma betesskador så att andra arter dog ut. På nittiotalet planterades 7 varggrupper från Kanada in. Balansen återställdes så småningom. Bäver, lax, grodor, fåglar m.m. kom tillbaka. Vargarna har en stabiliserande roll i ekosystemet.

Det var en intressant föreläsning om fenomen som var nya för oss.
/Eva Långberg

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.