Referat från de vilda blommornas dag

En tapper liten skara samlades för att följa med ut på de vilda blommors dag i år den 18 juni. Två trevliga hundar följde också med oss. I år har torkan ställt till det det en del och många växter har haft det kämpigt. Men vår guide Annika Lang hjälpte oss att finna ut vad som sågs och över 60- talet arter noterades men fler fanns.
Vi började vår vandring på en skogsstig som tog oss ut på ängen vid Ljunghagen. Längs den lummiga stigen tittade vi på olika gräs, bräken växter och träd. Lövsångare, grönsångare, trädgårdsångare underhöll oss på vägen med sång.

Tyvärr var det lite blommor när man tittade ut över ängen men om man tittade närmare så fanns de om än de var lite mindre än vanligt på grund av torkan. 

Ängslärkorna varnade att vi störde deras ungar men vi var försiktiga och lugnet lade sig igen. Andra fåglar som hördes var bland annat gulsparv, svarthätta, gransångare, törnsångare, starar och större hackspett.

. .

Efter fikapausen började fjärilarna vakna och flyga omkring. Violettkantad guldvinge, mindre guldvinge, slåttergräs, skogsmätare, pärlemorfjäril, silverblåvinge och en gulvingadfältmätare var några som sågs.

.

Lite av det som hittade var:
nattviol, jungfrulin, ängsskallra, gråfibbla, käringtand, gökärt, ängsyra, johannesört, stjärnstarr, häck och kråkvicker, backtimjan, svartkämpar, hundäxing, skogssallad, skogsstjärna, tuvtåtel, kruståtel, blek balsamin, nejlikerot, knipfryle, skogsviol, majbräken, träjon, örnbräken, skogsbräken, knapptåg, ängskonvalj, stenmåra, rödklöver, käringtand, gökärt, ängsyra, kamaxing, ljung, starros, kamgräs, veketåg, kråkklöver, förgätmigej, gökblomster, kärrtistel, grässtjärnblomma, vitklöver, ärenpris, gulvial, humleblomster, gulmåra, rotfibbla, daggkåpa, smultron-bär, gåsört, blodrot, femfingerört, röllika, åkertistel, hallon, björnbär, svartskräppa, snärjmåra, harstarr, sumpmåra, teveronika.

 

Tack Annika för du guidadade oss bland blommor och blad!

Text: Inger
Bild: Eva, Inger

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.