Referat – vårvandring Jällabjär

Regnet hängde i luften när vi klev av bilarna på Jällabjärs parkering. SMHI hade haft rätt. Det var ändå lagom väder för långpromenad tyckte alla, när vi gick bland ståtliga enar och stora sjok av vitsippor. Fågelsången hördes från alla håll. Lövsångare,  bofink, grönfink, trädlärka, rödhake, svartmes, gransångare och flera därtill. En taltrast ropade, upprepade vad han sagt, sen kom de första regndropparna. Det är typiskt för taltrasten, sa Bengt, vår guide på vandringen. Han gillar att sjunga i regn.
Några mosstäckta trädstammar i bokskogen nedanför vulkanen blev våra sittplatser vid  fikat. Regnet ökade nu, mackorna blev blöta och kaffet utspätt, det smakade ändå utmärkt. Promenaden fortsatte förbi ännu tätare vitsippsmattor med några tandrot och smånunneört här och där.
En halvtimme senare kom två enkelbeckasiner flygande över ängarna. Vi letade efter granspiran där, men hittade ingen. Bengt tipsade oss om att där kan vi se flera olika orkidéer vid midsommar. Vägen tillbaka passerade genom alkärr fulla av kabbeleka. Vackert! Bengt tackades slutligen för en trevlig och lärorik tur av nio rätt blöta deltagare.

Eva Långberg

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.