Euro Birdwatch Day, 5 oktober 2019

 

Lördagen den 5:e oktober var det dags igen för den årliga flyttfågelräkningen. Enligt den mångåriga traditionen samlades vi i två grupper, en på Bläsinge ängar och en i Skankhult.

Morgonen var kall med svaga, nordvästliga vindar och täta moln. Till en början verkade även fåglarna tycka att det var för kallt, förutom stora flockar ringduvor var det ganska tyst. Men så småningom klarnade det upp, solen började värma och både fåglar och skådare piggnade till. Trots lite misströstan från början blev det slutliga art- och individantalet ungefär som förra året. Det konstaterades att rovfåglarna var färre, likaså bo- och bergfinkarna. Men det sträckte många sånglärkor, starar och i Skankhult en flock tranor på drygt 100 individer. På Bläsinge flög en pilgrimsfalk förbi, 3 fjällvråkar, 55 ljungpipare och en rödstrupig piplärka, för att nämna några. I Skankhult drog bland annat 51 grönsiskor, 14 ladusvalor och 4 dubbeltrastar förbi, samt en enda hackspett, en gröngöling. Förmiddagen avslutades som vanligt med träff på Sågen för att sammanställa dagens resultat.

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.