Geologi/vulkaner 27 november

Erik Kjellin från Klippan underhöll oss med sin föreläsning om Skånes geologi och vulkaner. Föreläsningen var ett samarbete mellan Klippanbygdens Natur och Klippans kommun. En församling av 27 personer hade samlats i bibliotekets konsthall, för att ta del av hans enorma kunskap och intresse. Skåne är speciellt intressant för sin diagonala sprickzon, som berör landskapet från Hallands Väderö till Stens Huvud. Skånes åsar, med samma riktning, är ett resultat av horstbildningen med efterföljande erosion och bearbetning av landisarna. Inte mindre är 207 stycken vulkaner kan, genom de alldeles speciellt formerade basaltpelarna, iakttas längs sprickzonen.

Ett tips från Erik är att vulkanresterna borde, liksom i Tyskland, märkas ut för allmänheten. De är med andra ord inte lätta för den oerfarne att upptäcka.

Mikael Johansson

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.