Euro Birdwatch Day, 6 oktober

Det var disigt, vinden var svag och det var ganska varmt och gott när det första morgonljuset letade sig fram genom den mörka natthimlen. Detta skedde samtidigt som de första ”räknarna” började anlända till sina platser i Färingtofta och på Bläsinge ängar. Tänka sig ….. här har en trogen skara medlemmar tillbringat ca 5 timmar per år sedan 1998 för att räkna fågel i vått och torrt. Alltid den första lördagen i oktober. Det som lockar är den goa gemenskapen, fåglarna och så naturligtvis den trevliga stunden när kaffetermosen plockas fram.

Förväntningarna på årets räkning var väl inte så höga med tanke på väderläget men trots det hade 3600 fågelindivider hamnat i protokollet när vi avslutade runt 12.00. Färingtoftagänget var ensamma om att kunna rapportera bl.a. gröngöling, spillkråka och större hackspett medan Bläsingegänget var ensamma om att rapportera ljungpipare och rapphöna. Arter som också väl beskriver de olika miljöerna där räkningen sker. Flockarna med bo-bergfink drog mest runt i diset och ville inte gärna lämna fälten. Rovfåglarna gillade inte heller väderläget och i år saknade vi såväl mängden sträckande vråk som de oftast närvarande stenfalkarna och havsörnarna. Bland mängden trevliga noteringar från tidigare år kan nämnas 100 sträckande prutgäss år 2008, 19000 sträckande bo-bergfink år 2008 och 3100 sträckande tranor 2012. I mindre antal har vi genom åren också kunnat räkna in pilgrimsfalk, forsärla, kärrsnäppa, mindre korsnäbb, rödstrupig piplärka, trädlärka m.fl…

Nästa år står vi där igen, första lördagen i oktober, hälsar Inger, Lasse, Roland M, Kent, Eva, Mikael, Leif, Kjell och Roland S. Du är naturligtvis också välkommen. Vi ses då!!

Text: Leif Dehlin

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.