Gökotta och torpvandring den 6 juni

Idag var vi, ca femton morgonpigga, på kombinerad torpvandring och gökotta under ledning av Annelie Gripenberg. Solen sken, luften var lagom sval.
Starten var hemma hos Gripenbergs, och vi välkomnades av en linderödsgris till höger om vägen och några getter till vänster. Annelie delade ut kartor där torpen var markerade. Så började vandringen i terrängen på smala stigar. Yngste deltagaren satt i vagn, men både vagn och pojke fick bäras mest hela tiden. Några av de nio ruinerna låg gömda långt inne i skogen, långt från vägen, överväxta med sly och kanske några fingerborgsblommor eller fruktträd. Annelie berättade om vilka som bott i torpet och ibland någon anekdot. Det fanns också foto på några av torpen och deras invånare. Vi konstaterade att i skogarna mellan Linneröd och Ankarlöv bodde många stora familjer en gång och där var liv och rörelse. Nu är alla hus borta, bara husgrunder och jordkällare finns kvar.
Efter drygt tre timmar började det suga i fikatarmen ordentligt. Vi närmade oss Skogstorpet som var slutet – och början – på vår runda. Där hade vi satt ryggsäckarna när rundturen började. Äntligen! Smörgåsar, ägg och kaffe gick ner med rekordfart. Då dukade Annelie fram lilla efterrätten, som hör gökottan till, med smak av hallon, björnbär, vinbär och fläder.
Tack Annelie för en underbart trevlig gökotta!

Text: Eva Långberg

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.