Vår hembygd i ett geologiskt och kulturellt sammanhang, 30 september

 

Lördagen den 30 september samlades ett gäng på cirka 20 personer vid Tornsborg, Färingtofta. Här mötte Jan Ljungdahl upp, mannen som vet mer än de flesta om Färingtoftatrakten, alltifrån nyare historia till urgammal gammal historia, det vill säga geologi.

Jan berättade om bygden i stort men koncentrerade sig sedan på den spännande geologin med de för norden unika vulkanresterna såsom Jällabjär, Rallate, Allarp och Juskushall. Jan hade också reflektioner om traktens framtid i samhällsplaneringen. Vädret var strålande om än lite blåsigt och en del vråkar och sparvhökar sträckte förbi mot söder liksom en forsärla.

På tal om fors så styrdes sedan färden mot Snälleröds kvarn där ägaren Bertil Rohlin på ett mycket bra sätt berättade om kvarnen då och nu. Under 30 år har han lagt ner ett enormt arbete på att återställa den gamla kvarnmiljön och har också ett mindre kraftverk i bruk. Sen hade vi en go fikastund i den fina trädgården och Bertil guidade inne i kvarnbyggnaden. Utflykten gick vidare till Färingtofta kyrka där bland annat stenar med skålgropar i kyrkogårdsmuren förevisades. Sen åkte ett litet gäng till Koholma för att se på fladdermöss som Jan hade sett tillbringa dagvilan i en gammal förrådsbyggnad. Det var inga fladdermöss hemma men väl ett gäng stora källarspindlar! Ett stort tack till Jan och Bertil för en mycket givande dag.

Text: Bengt Hertzman

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.