Svamp i Tyringeskogarna, 9 oktober

Söndagen 9 oktober begav sig fem tappra själar ut i Tyringeskogarna för att kolla svamp, något som visade sig ungefär lika svårt som att hitta vatten i Sahara. Vi har ju haft ännu en torr eftersommar/höst och detta har gjort att svamparna lyser med sin frånvaro.
bild7
testade smaken på…), stor kragskivling, lökbroskskivling, boksopp och några till. Vid en bäck fanns många fruktkroppar av öronmussling på en gammal stock. Här växte också den ovanliga ormbunken kambräken. Skogen är väldigt varierad med partier som består av tall, ek, bok och björk och med en stor rikedom av blåbärs- och lingonris. På flera platser såg vi fröställningar av tallört, en växt som saknar klorofyll. Det fanns en del fåglar, vi hörde nötskrikor skräna och vid ett tillfälle passerade en blandflock med tofsmes, kungsfågel, trädkrypare, entita, gransångare och st hackspett på födosök. En flock vackra domherrar visade upp sig i granskogen, häftigt att se dem i sin riktiga miljö! Som sagt en väldigt trevlig exkursion, bara synd att inte fler slöt upp.

Text: Bengt Hertzman, bilder: Inger Persson

 

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.