Besök från Lettland under Maj

2/5 Färjan till Karlshamn från Liepaja anlände med 9 av våra vänner från Lettland. 3 från Limbazi, 3 från Ventspils och 3 från Auce/Dobele. På den svenska välkomstbryggan stod representanter från SNF-kretsarna i Ängelholm, Bjäre och Klippan. Irisa, Dagnis, Janis, Liena och alla de andra fick som vanligt ett varmt och innerligt välkomnande. Det är alltid lika trevligt med ömsesidigt positiva återseenden. När väl välkomstceremonierna var avklarade stuvade vi in oss i bussarna som förde oss till ett regnblött Hammarsjön och Håslövs ängar. Trots att vädrets makter var emot oss så serverades en god andrafrukost i fält med spelande brushanar och rödspovar i bakgrunden. Resan mot NV Skåne fortsatte via ett ”kryssarstopp” i Hässleholm för att beskåda den mindre berganden som rastat där några dagar. Vid 17-snåret var vi framme i Ängelholm och Lergökens lägenhetshotell där inkvarteringen skedde. Kvällen avslutades med kaffe, ”smarriga” kakor och mycket prat.

3/5 Kl. 08.00 äntrades bussarna för vidare färd mot Björkeröd och Kullaberg. Dimman låg tät och regnet hängde i luften men trots det uppskattades besöket. De hisnande stupen vid fyren fångade naturligtvis det största intresset. Nästa stopp blev Sofiero som visade upp sig från sin bästa sida. Molnen skingrades och ersattes av en efterlängtad blå himmel och en värmande sol. De färgsprakande rabatterna med alla de olika tulpansorterna lämnade ingen oberörd. Kvällen avslutades med gemensam middag i Ängelholm.

4/5 Idag var det Bjärehalvön som stod på tur och första besöket gjordes hemma hos familjen Sunnergren och deras ekologiska odling. Sven Hernborg fortsatte på Hovs Hallar med att tala om nödvändigheten av betesdjur på kustreservaten. Sinarpsdalen och rödkullorna hemma hos Bengt Gunnarsson avslutade en givande för- och eftermiddag. Kvällen ägnades åt gemensam planering av vårt fortsatta arbete. Möjligheterna att involvera Vitryssland i vårt samarbetsprojekt berördes särskilt.

5/5 Dagen ägnades åt ett heldagsbesök på Hallands Väderö där vi fortsatte våra samtal om hävdberoende arter. En hoper hästar som följde oss hack i häl verkade instämma. Närstudierna av säl och tobisgrissla gladde medan den passerande havssulan förvånade. Kinamat med pinnar som bestick avslutade ännu en trivsam heldag tillsammans.

6/5 Idag regnade det mer och tätare än tidigare och besöken vid Sandön och Hasslarp avslutades ganska snabbt. Presentationen av naturvårdsarbetet i Hasslarp och det f.d sockerbruksområdet skedde under tak i ett av de iordningställda plattformarna för fågelskådning. Kvällen avslutades hemma hos Johan Brink med en god bit mat och massor av sånger, glada skratt och tillrop innan var och en gick hem till sitt.

7/5 Avresedag för våra lettiska vänner och ett känsloladdat avsked vid färjeläget i Karlshamn.
Nu dröjer det minst ett år tills vi ses igen men en del av tomrummet efter vår gemensamma vecka kommer att fyllas med mailkontakter, brevväxling och fotoutbyte. Inget kan dock ersätta det personliga mötet och redan nu planerar vi för vårt besök i Lettland till nästa år.

/Lettlandsgruppen
Inger, Roland, Lasse och Leif

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.