Össjökrog fylldes av åhörare som ville lära sig baka med surdeg. Claus Overland Hegelund med Bageri Hemligt, berättade hur han gör. Mjöl maler han själv av utvalda korn. Surdegen Carmen är några år gammal, hon gör så att näringsämnena i mjölet blir tillgängliga för oss. Vi fick träffa henne, hon låg i en burk längst fram och betraktade oss under kvällen. Claus berättade hur han behandlar degen, om den långa jäsningstiden och hur han gör för att skorpan ska bli perfekt. Frågorna från åhörarna, och det var många, besvarades efterhand.
– Var inte rädda för att misslyckas, det lär man sig av, sa Claus, och redogjorde för ett försök att baka surdegsbröd med inbakad chorizo. Vi fick smakprov på surdegsbröd med äppeltärningar i, och det var däremot en höjdare. Det var en mycket trevlig och lärorik kväll. Text och bild: Eva Långberg
Kommentera